fatimah's FotoPage

By: fatimah hashim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 22-Oct-2009 10:32 Email | Share | | Bookmark
Malta Holiday 17-18 Oktober 2009

 
 
 
View all 89 photos...
Perjalanan kami ke Malta kali ini adalah tanpa ditemani oleh anak-anak....ala-ala honeymoon gitu dan bersempena jugak hadiah tertangguh dari hubby untuk wedding anniversaries kami yang ke 16 tahun. Bukan niat utk meninggalkan anak-anak tapi mereka yang terlebih memahami hasrat mama dan ayah yang mahukan privacy sekali sekala......so many thanks for you guys dan kepada adik-adik dan rakan karibku di Notts yang sudi menjaga mereka sepanjang tiga malam sepeninggalan kami.

Perjalanan agak jauh....dari Notts kami perlu ke Luton Airport di London yang memakan masa perjalanan selama hampir 2 jam dan ditambah lagi dengan 3 jam 20 minit perjalanan udara dengan menaiki Ryan Air. Kami tiba di sana iaitu lapangan terbang Gudja, Malta pada jam 9.30 pagi selepas melintasi ruang laluan udara yang mana diantara negara yang dilalui adalah Swiss Alps,Itali dan pulau Sicily......perkara pertama yang terlintas dikepala sebaik sampai dan melepasi imegresen Negara Malta ini adalah sarapan pagi.....lapar betul......cari punya carik kedai-kedai di airport maka terkejut menerima sapaan dari pemilik kedai “Noor” “dari Malaysia” dan “apa khabar”....fuh lega rasanya maka kamipun menjamu selera dengan hidangan nasi goring telur dan nasi briyani berlaukkan ayam tandoori......enak dan lazat sekali......

Selepas makan kamipun memulakan perjalanan menuju ke Bandar Valette dengan menaiki bas dari lapangan terbang. Cuaca memang agak panas jauh berbeza dengan kesejukan yang kami alami di Notts.....perjalanan dengan menaiki bas yang agak uzur jugaklah kondisinya disulami dengan jalanraya yang tidak begitu selesa mampu mengimbau kembali keadaan di Malaysia beberapa tahun yang lampau.....cuma dengan pemandangan yang amat berbeza......oh baruku tahu macam nih lah rupanya suasana di negara bercuaca Mediterranean kerana dengan kedudukannya memang Malta terkenal sebagai “the heart of Mediterranean” Melihatkan pokok-pokok di sepanjang perjalanan kenangan mengimbau semula dengan tumbuhan yang sama yang didapati ketika kami melakukan lawatan ke Green house di Eden project sewaktu lawatan ke Cornwall suatu ketika dulu.

Selepas bas sempat menyusuri beberapa bandar seperti Floriana,Marsa,Poala,Tarxien dan Ghaxaq kami tiba di Bandar Valette yang dikenali sebagai “ a world of heritage city” dan amat kagum dengan keunikan bandar, senibina dan scenerynya yang amat cantik dan cukup berbeza dengan negara-negara lain yang pernah kami lawati sebelum ini......no wonder gelaran ini diberiakan oleh Uniesco .....amat tepat sekali......cukup-cukup cantik dan really amazing.... sementara menunggukan waktu untuk check in di British Hotel yang telah siap ditempah tiba kami sempat menyusuri disegenap pelusuk bandar sambil mengabadikan kenangan indah kami di sini.

Hari kedua kami dimulai dengan sarapan pagi dan seterusnya menikmati pemandangan laut dengan berjalan kaki sambil menyusuri pantai sehingga ke Valetta Waterfront dan diakhiri dengan lawatan ke kedai duti freenya yang penuh dengan kilauan batu-batu permata dan berlian......ooh ohh apa lagik....tq hubby for that beautiful anniversary present......akak dpt sebentuk cincin sterling dan buah loket untuk rantai......lov u....

Rangka lawatan seterusnya memang agak padat.....almaklumlah holiday ni cuma untuk 2 hari saja kan.....so we intend to make full use of it.....selepas check out dari hotel kami terus shopping serba sedikit souvinier untuk bekalan balik dan destinasi pertama adalah ke fishing villagenya yang terletak di M’Xlokk Bay dengan menaiki bas.Walaupun basnya boleh dikategorikan didalam keadaan yang agak kurang selesa tanpa berhawa dingin tetapi sistemnya memang patut dipuji.....sangat-sangat effectif dan cekap.....don’t judge the book by its cover......tepat betul....


Monday, 5-Oct-2009 08:30 Email | Share | | Bookmark
Salam Syawal 2009

 
 
 
View all 12 photos...
Syawal di UK jatuh pada 20hb September 2009 bersamaan pada hari Ahad.....so memang terasa amat lega di hatiku....hari kelepasan weekend...ialah sejak 4 tahun menetap di sini baru kali nih sambutannya terkena di hari cuti.....so preparation agak senang untuk dirancang. Tahun nih jugak akak sempat menyediakan kuih raya yang agak lumayan banyaknya....tq to my lovely daughters kak ngah n adik yang banyak tolong mama buat kuih kan.....so proud of you girls!!!

Sepertibiasa rumah kami tidak pernah sunyi dari gema takbir di malam raya....tapi disebabkan sambutan yang diterima untuk bertakbir pada tahun ini amatlah memberangsangkan maka organiser dah memberikan amaran keras untuk tidak menghidangkan menu-menu yang berat......memang terasa sedikit terkilan di hati ini namun tetap akur dengan arahan tersebut so cuma kuih raya aje yang mampu kusajikan buat tetamu di malam itu walaupun rendang,lemang dan lontongku memang sejak awal lagik telah tersedia.

Pagi raya kami semua sempat bersembahyang raya beramai-ramai di Islamia School dan seterusnya sempat ziarah menziarah sesama rakan dan taulan......kami sempat beraya ke rumah kak maziah,zarina dan dr zainal dan tak ketinggalan menjenguk adik kesayanganku Wan yang terpaksa akur menerima kunjungan tetamu di rumahnya sendiri.....ooo oklah tuh kan(selalunya wan akan balik beraya ke rumahku yang dikira kgnya di sini)





Kemuncak acara sambutan eid mubarak adalah open house/hall anjuranku bersama rakan-rakan yang lain Fida,Wan,Min,Nora,Sya,Zac,Dira,Sani n Hisham yang diadakan di The Atrium, Jubilee Campus.Memang meriah sakan dan alhamdulilah segala-galanya telah berjalan dengan amat lancar sekali.



The very next day pulak adalah sambutan hari raya yang dianjurkan oleh NMC di mana kami semua telah bergotong royong memasak mengikut kariah yang telah ditetapkan.




All in all it was such a lovely occasion yang akan dikenang sehingga ke akhir hayat.Walaupun jauh dari bumi kelahiran dan tidak dikelilingi oleh sanak saudara namun semangat yang ada di sini tidak luak walau seincipun dari berada di negeri sendiri.....untuk rakan-rakan seperjuanganku di sini yang telah kuanggap macam saudara sedarah sedaging yang mampu kuucapkan hanyalah ucapan terimakasih yang tidak terhingga atas persahabatan dan silaturrahim yang tidak dapat dijual beli dengan jutaan wang ringgitpun.....semoga ianya akan terus berkekalan hendaknya.Ameen.


Friday, 21-Aug-2009 11:28 Email | Share | | Bookmark
Summer Family Holiday - Stockholm Sweden (18-20 August 2009)

 
 
 
View all 108 photos...
Trip kali ini adalah sempena cuti sekolah musim panas tahun ini dan pilihan ke Stockholm pula adalah atas kehendak hubby yang dah lama sangat berangan nak ke sana dan kebetulan kami dpt tambang yang amat murah sekali....many thanks to Ryanair.Disebabkan tambang yang murah kami memilih bertolak dari Birmingham Airport dan perjalanan ke sana pula terpaksa dimulakan seawal jam 2 pagi. Dengan penerbangan yang memakan masa hampir 2 jam setengah ditambah lagi dengan satu jam perjalanan dengan menaiki bas dari lapangan terbang Skvesta kami kami selamat sampai di bandar Stockholm jam 11 pagi. Inilah pertama kalinya kami menginap di hostel dan to our surprise conditionnya amatlah selesa dan very convinience sebab amat berhampiran dengan town centre.....boleh jalan kaki je.

Lepas settle down kamipun keluar untuk meninjau keadaan tempat di sini .......dengan cuaca yang amat baik tanpa ditemani anak-anak kami berjalan disegenap pelusuk bandar.......betul memang cantik tempat ni.......bandar yang dikelilingi oleh pulau-pulau ala-ala Venice tapi dengan bandar yang lebih terancang dan moden di samping mengekal ciri-ciri bangunan historicalnya.......superb view in one word to describe the city.



Thursday, 20-Aug-2009 19:07 Email | Share | | Bookmark
NMC Family Day 2009

 
 
 
View all 11 photos...


Thursday, 20-Aug-2009 18:03 Email | Share | | Bookmark
Northern Ireland

 
 
 
View all 24 photos...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net